Waar let je op bij het overstappen van zorgverzekeraar

Richting het einde van het jaar druppelen stuk voor stuk de nieuwe prijzen binnen voor de te betalen verplichting premie voor onze zorgverzekering. Dit is voor honderdduizenden Nederlanders ook vaak het moment om eens verder te kijken dan alleen naar hun eigen zorgverzekeraar. Zo kan het heel goed zijn dat je bij een andere vele malen voordeliger uit bent. Misschien niet direct wanneer je alleen kijkt naar de maandelijks te betalen premie, maar wel als je je verdiept in de eventuele behandeling van onder andere de fysiotherapeut in het basispakket. Waar er standaard enkele behandeling in het basispakket zitten, kan het dus heel goed zijn dat dit bij een andere een stuk hoger ligt. Kortom, een goede reden om dit eens goed na te kijken dus!

Besparen op Zorgverzekering

Vergelijken op basis van premie

De eerste stap die men vaak neemt bij het vergelijken van de verschillende zorgverzekeraars, is de zorgpremie. Logisch, want dit is het bedrag dat je maandelijks moet betalen. Vooral wanneer je jong bent en je niets mankeert en ook geen chronische aandoeningen hebt, is het vrij logisch dat je puur en alleen kijkt naar het maandelijks te betalen bedrag. De kans dat je namelijk aanspraak moet maken op eventuele behandelingen is dan relatief klein.

Kijk naar wat voor jou van belang is

Ben je met enige regelmaat bij de fysiotherapeut te vinden, dan is het voor jou vele malen voordeliger wanneer er in plaats van bijvoorbeeld 10, nu 15 behandelingen in het basispakket zitten bij een andere verzekeraar. De maandelijkse kosten kunnen dan misschien wel iets hoger uitvallen, maar wanneer je deze 5 behandelingen bij je huidige verzekeraar deels of zelfs volledig uit eigen zak moet betalen, kan het zomaar zijn dat je duurder uit bent. Hetzelfde geldt voor een eigen bijdrage voor een nieuwe bril. Je zorgverzekering vergelijken op basis van prijs, is dus niet in alle gevallen verstandig om te doen. Het kan namelijk heel goed zijn dat je door eventuele aanvullende kosten uiteindelijk duurder uit bent met een voordelige maandpremie.

Het eigen risico

Iedereen in Nederland die 18 jaar of ouder is, is door de overheid verplicht minimaal een basisverzekering af te sluiten. Ook is er een verplicht eigen risico van 385 euro. Dit eigen risico moet worden betaald bij bepaalde behandelingen. Uiteraard zijn er ook verschillende uitzonderingen waarbij je het eigen risico niet eerst hoeft te betalen. Hierbij moet je denken aan een bezoek aan de huisarts, maar ook bij verschillende chronische ziekten is het niet aan de orde. Naast het verplichte eigen risico van 385 euro, kun je er ook voor kiezen dit eigen risico op te hogen. Dit kan met een maximum van 500 euro, waardoor het te betalen eigen risico op 885 euro uit komt. De voornaamste reden waarom mensen hiervoor kiezen, is omdat de maandelijks te betalen premie dan lager uitvalt. Bij het overstappen is het dus van belang te kijken naar de hoogte van het te betalen eigen risico van een bepaalde behandeling. Dit kan namelijk per verzekeraar verschillen.