Tips bij het afsluiten van een autoverzekering

Als het gaat om het verzekeren van je auto, dan zijn er een paar dingen die belangrijk zijn om ervoor te zorgen dat je een verzekering kiest die past bij de waarde van je auto en uiteraard je eigen wensen. Daarom gaan we je in dit artikel een aantal handige tips geven, zodat je niet alleen een goede verzekering voor je auto weet te vinden, maar ook nog een geld weet te besparen op maandelijks te betalen premie. Je zit er natuurlijk niet op te wachten dat je bij eventuele schade zelf voor de kosten op moet draaien. Het is dus verstandig om je hier even goed in te verdiepen.

Verschillende soorten verzekeringen

Als we kijken naar de verschillende autoverzekeringen, dan kennen we er in Nederland 3. De WA verzekeringen, WA+ verzekerigen en een Allrisk verzekering. Iedereen die met de auto op de openbare weg rijdt, is verplicht om minimaal WA verzekerd te zijn. Deze verzekering zorgt ervoor dat de tegenpartij waaraan jij schade hebt toegebracht de kosten volledig vergoed krijgt. Een WA+ verzekering heeft in principe dezelfde dekking als een WA verzekering. Het enige verschil zit hem in het feit dat een WA+ verzekering ook dekking geeft tegen schade door storm en brand en diefstal. Een allrisk verzekeringen daarentegen vergoed alle kosten die worden gemaakt bij schade.

Welke verzekering kies je voor je auto?

Nadat je een auto hebt gekocht, is het zaak om deze direct te verzekeren. Logischerwijs zit je er niet op te wachten je auto binnen een straal van 100 meter tegen een boom te parkeren en je vervolgens zelf voor de kosten op moet draaien. Je doet er dus verstandig aan dit direct even te regelen. Heb je een nieuwe auto gekocht, dan is het natuurlijk vanzelfsprekend dat je kiest voor een allrisk verzekering. Is je auto tussen de 5 en 10 jaar, dan is een WA+ verzekering vaak aan te raden en voor auto’s ouder dan 10 jaar volstaat een WA verzekering. Dus wil jij je auto verzekeren, vergelijk dan online de verschillende verzekeraars om te kijken welke verzekering het beste bij je past.

Het eigen risico

Een lage maandpremie voor je autoverzekering is natuurlijk ontzettend fijn. Toch is het wel belangrijk om hier kritisch naar te kijken. Wat je namelijk vaak ziet, is dat de premie een stuk lager is, maar de aanvullende voorwaarden een stuk nadeliger. Zo is bijvoorbeeld het eigen risico vaak vele malen hoger, waardoor je bij eventuele schade aan een ander, zelf een groot deel van de kosten voor je rekening dient te nemen. Wel bieden veel verzekeraars de mogelijkheid om dit te verlagen, maar hier staat logischerwijs een hogere premie tegenover. Staar jezelf dus niet blind op de maandelijks te betalen premie, maar kijk ook goed naar de aanvullende voorwaarden van een verzekeraar ook voor het buitenland. Zo kan het namelijk heel goed zijn dat je bij eventuele schade in verhouding meer kwijt bent, dan wanneer je voor een andere verzekeraar die iets duurder is had gekozen.